Major News

Oct 12, 2016

Ideaal voor het ruwe werk, maar door de achterrol ook voor sportvelden


Category: nl
Posted by: eibhlin

Budgetten, personele bezetting en het klimaat maken dat zelfs eenvoudige werkzaamheden zoals grasmaaien tot ware hogeschoolkennis verheven worden. Zodra het geschikte moment aanbreekt, moet de maaier onmiddellijk het veld in om de achterstand weg te werken en de ontwikkelingen voor te blijven. Dat legt doorgaans veel druk op de planning. Met behulp van zijn Synergy- cirkelmaaier speelt Major Equipment in op de behoefte van de markt.

Auteur: Guy Oldenkotte

De Ierse fabrikant van agrarische machines en machines voor de groene sector, Major Equipment, viert dit jaar zijn 40e verjaardag. Het is een publiek geheim dat de 40-jarige leeftijd het begin van de tweede jeugd inluidt. Het voordeel daarbij is dat de 40-jarige kan profiteren van de kennis die opgedaan is in het verleden en dus alleen maar beter kan worden. Voor Major Equipment betekent dit dat men wil voortborduren op het uitgangspunt dat hun maaiers goedkoop in onderhoud en exploitatie moeten zijn en een goed resultaat moeten bieden.

De Synergy-cirkelmaaier zou daarvan een voorbeeld zijn, zo stelt Major Equipment vol trots. 'De Major Synergy-cirkelmaaier is een onafhankelijk maaidek dat past op alle zelfrijdende werktuigen van alle grote merken', vertelt Johannes Ballast namens Major Equipment. 'De naam Synergy is bewust gekozen, omdat hij aangeeft dat de maaier met elk merk samengaat. Dat geldt zowel voor nieuwe machines als bij de vervanging van het huidige maaidek.' Behalve dat de Synergy-cirkelmaaier aan een breed scala werktuigen gekoppeld kan worden, onderscheidt hij zich ook qua techniek. 'Er wordt geen gebruik gemaakt van een V-snaar of hydrauliek; er is een directe aandrijflijn.

Deze is gekoppeld aan de aftakkast en de tandwielenkast. De kracht van de motor komt dus direct op de punt van het mes, wat bijdraagt aan de kwaliteit en het beeld van het maaiwerk', aldus Ballast. De maaier is breed inzetbaar: 'Hij kan met dezelfde instelling worden gebruikt voor het maaien van zowel sportvelden als wegbermen en kan probleemloos gras tot een lengte van een halve meter aan.'

Onderhoudsarm
Omdat de Major Synergy-cirkelmaaier gras van ruim een halve meter hoog aan kan, hoeven loonwerkers en gemeenten het gras niet meer regelmatig te maaien om te voorkomen dat het later niet meer mogelijk is. 'De maaier bevat drie messen, die elk in een tegengestelde richting draaien van het mes ernaast. De maaicirkels kunnen in elkaar steken en bereiken een overlap van 100 procent.' Ballast merkt op dat de Major Synergy nog een ander voordeel heeft. 'De maaier is ook bijzonder onderhoudsarm gedurende het maaiseizoen. Net als bij andere maaiers dienen de messen ten minste
eenmaal per week geslepen te worden.

Buiten dat zijn er zes smeernippels, die eens per week moeten worden gesmeerd: twee op de aftakas, twee op de roller en twee op de zwenkwielen voor op het maaidek.' Major zelf claimt dat de Major Synergy ongeveer de helft van het aantal slijtdelen heeft van een gewone klepelmaaier. Omdat de Major Synergy zo weinig onderhoud vergt, kan de maaier gedurende het gehele maaiseizoen continu worden ingezet. Dat scheelt dus ook aanzienlijk in de exploitatieprijs. Maaidekken met snaren zijn duidelijk goedkoper.

Toch meent Ballast dat de Major Synergy prijstechnisch concurrerend is. 'De Major Synergycirkelmaaier kan worden ingezet voor het maaien van zowel kort als lang gras. Bij andere merken moeten hier twee aparte maaiers voor worden aangeschaft. De Major Synergy, die qua prijs te vergelijken is met een klepelmaaier, biedt dus een zeer betaalbare oplossing, omdat het niet langer nodig is een klein klepelmaaidek aan te schaffen.'

Elk land anders
Als salesmanager promoot Ballast de Major Synergy zowel in Nederland als in Duitsland, België en Zweden. Hoewel de landen onderling niet erg verschillen, is elke markt toch weer anders, zo merkt hij op. Nederland steekt op het gebied van groenonderhoud met kop en schouders boven de andere landen uit. 'Het onderhoud van het groen in ons land is veel professioneler. Je ziet dan ook dat Nederland vooroploopt als het gaat om het gebruik van grote professionele machines. Je hebt hier een paar heel grote groenverzorgingsbedrijven. 

In Duitsland, dat vele malen groter is dan ons land, is elke plaatsje een gemeente op zich. Het groenbeheer is daar dus veel kleinschaliger, omdat die gemeenten allemaal zelfstandig materiaal aanschaffen.' Volgens Ballast is de professionele aanpak in ons land te begrijpen. Nederlandse gemeenten hebben niet echt iets te kiezen. 'Door de eisen die hier worden gesteld aan de kwaliteit van het openbaar groen is een professionele aanpak noodzakelijk. Het voldoen aan die eisen is echter niet altijd eenvoudig, door de budgetten voor personele bezetting of beperkingen vanwege het klimaat.'

Kees van Kats van Van Kats Machines begrijpt daarom wel dat de Major Synergy aanslaat in ons land. 'Het is een robuuste machine die eenvoudig te gebruiken is.' Van Kats heeft al verschillende maaidekken verkocht. 'De machine is ideaal voor het ruwe werk, maar kan dankzij de achterrol ook prima worden ingezet voor het maaien van sportvelden.
Groenbedrijven stellen die brede inzet op prijs.' Die achterrol heeft een diameter van 125 millimeter en zorgt voor een mooie vleug en finish op het veld.

Omdat de Major Synergy is gemaakt van lichtgewicht staal, weegt de maaier aanzienlijk minder dan andere maaidekken. Dat doet echter niets af aan de stevigheid en de kwaliteit, stelt Johannes Ballast.
De overvloedige neerslag aan het begin van het jaar en de warme, droge zomer hebben het onderhoud van groen in ons land ook dit jaar weer parten gespeeld. Het is afwachten wat het najaar ons zal brengen. Voor de Major Synergy-cirkelmaaier maakt het weinig uit; dat maaidek zal met hetzelfde gemak een sportveld bijwerken als lang gras dat gedurende enkele weken niet is gemaaid.

 

Stad + Groen 6-2016

Recent News Summaries